Pyynikin kesäteatteri

Pyynikin kesäteatteri FacebookissaPyynikin kesäteatteri InstagramissaPyynikin kesäteatteri Twitterissä

Hyvä tietää ennen esitystä

  • Pyynikin kesäteatterin lippuja myydään Lippupisteellä (www.lippu.fi), Kulttuurimyymälä Aplodissa ja Pyynikin kesäteatterin ryhmämyynnissä. Teatterilla lipunmyynti avataan tuntia ennen esitystä. Lue lisää LIPUNMYYNTI-sivulta.

  • Varatut liput tulee lunastaa etukäteen. Yksittäiset varaukset lunastetaan ja maksetaan viimeistään viikkoa ennen esitystä, pienet ryhmät kuukautta ennen esitystä ja isot ryhmät kuusi viikkoa ennen esitystä.

  • Pyörätuolilla liikkuvien katsojien tulee varata itselleen lippu pyörätuolipaikoille. Katsomoon mahtuu max. 8 pyörätuolia, sähköpyörätuoleja vain 7.
   Varaukset vain Pyynikin kesäteatterin ryhmämyynnistä puh. 010 2292 111.

  • Kesän 2017 näytelmän kesto on 2 h 40 min väliaikoineen.

  • KATSOMOKARTTA:
   Katsomon paikat muuttuivat kesällä 2005 katoksen takia. Paikkakarttan saat avattua klikkaammalla alla olevaa kuvaa: 

  • Varmistattehan ystävällisesti etukäteen, että Pyynikin kesäteatterin näytelmä sopii lapsille. Musikaalin Niskavuoren nuori emäntä ikäsuositus on yli 12-vuotiaille. 

  • Kuulolaitetta käyttäville tiedoksi, että katsomossamme ei ole induktiosilmukkaa.

  • Ryhmien, jotka saapuvat linja-autolla, olisi hyvä olla Joselininniemessä viimeistään puoli tuntia ennen esityksen alkua, jotta linja-auto saadaan pysäköityä.

  • Autolla liikkuvien tulisi huomioida, että parkkitilaa on alueella rajallisesti.

  • Esityspäivinä teatterille pääsee keskustasta Nyssellä - Tampereen seudun  joukkoliikenteen kyydillä (linja 25, Tahmela).

   Teatterin portin kautta koukkaavien vuorojen lähtöajat Keskustorilta arkisin kello 12.50 ja 16.51, lauantaisin kello 12.53 ja 16.53 sekä sunnuntaina 2.7. kello 13.07 ja 17.07

   • HUOM! Keskustorilla linjan 25 pysäkki muuttunut. Lähtöpaikka suihkulähteen pysäkillä Keskustori D (0015).

  • Esityksen jälkeen teatterilta lähtee Nysse - Tampereen seudun joukkoliikenteen ylimääräinen vuoro keskustaan. Vuoro ajaa linjan 25 reittiä Keskustorille ja siitä eteenpäin Rautatienkatu - Sammonkatu.
   Muulloin teatteria lähin pysäkki on Scandic Rosendahl. 

  • Väliaikatarjoilut on hyvä tilata etukäteen. Väliaikatarjoilulomakkeen löydät täältä. HUOM! Valitse alavalikosta oikea esityspäivä!

  • Esityksen tallentaminen (kuvaaminen, äänittäminen ym.) on kielletty.

  • Pukeutuminen sään mukaan. Helteellä mukaan kannattaa ottaa vesipullo (alkoholijuomien tuominen katsomoon on kielletty) sekä päähine. Katoksesta huolimatta aurinko paistaa noin riville 9 saakka kellonajasta riippuen. Kun ilma on viileämpää, mukaan voi ottaa lämmintä vaatetta tai viltin. Sateenvarjojen käyttö esityksen aikana on kielletty. Sadesäällä kannattaa varautua sadetakeilla, sillä katsomon alimmilla riveillä (1-8) saattaa kastua.

  • Teatterilla ei ole istuinalustoja. Oman alustan/viltin voi tuoda katsomoon.
   Istuinalustoja on myynnissä teatterilla. Katso oheistuotteet.

  • Muistakaa sulkea matkapuhelimenne esityksen ajaksi.

  • Pyynikin kesäteatteri pidättää itsellään oikeuden hintojen ja ohjelmiston muutoksiin.

  • Teatterilla näytelmän käsiohjelmia myyvät vahtimestarit sekä lippukassa ennen esitystä ja väliajalla. Käsiohjelman voi ostaa myös Kulttuurimyymälä Aplodista sekä teatterin toimistolta, Verkatehtaankatu 11, Tampere.

  • Pyynikin kesäteatterille on esteetön sisäänkäynti

  • Teatterilla on esteetön wc

  • Teatterilla on esteetön pysäköinti

   


  Esityksen peruuntuminen

  on mahdollista ylivoimaisen esteen sattuessa (esim. näyttelijän sairastuminen). Tällöin asiakkaalle palautetaan vain lipun hinta pääsylippua vastaan tai lipun voi vaihtaa johonkin toiseen esitykseen. Ryhmäliput korvataan tai vaihdetaan ainoastaan ryhmänvetäjän kautta.

  Teatteri ei vastaa muista peruutusten tai force majeure -tapausten asiakkaalle aiheuttamista kustannuksista.

   

   


   

  Hyvä tietää Tampereesta

   


   

  Katettu katsomo

  Uusi katos vesikokeessa 

  Pyynikin kesäteatterin uusi katos osoitti kesällä 2005 tarpeellisuutensa, sillä säät vaihtelivat näytöskauden aikana helteestä raekuuroihin. Käytävien siirtäminen reunoille katostolppien vuoksi vain kuukautta ennen esityskautta aiheutti jonkin verran hämmennystä ja ruuhkia. Nyt penkkijärjestys on tarkistettu ja paikat numeroitu uusiksi. Kokonaisuutena katos on erinomaisesti onnistunut sekä visuaalisesti että toiminnallisesti.

   

  Pyynikin kesäteatterin katsomo sai katoksen 

  Alkukesästä 2005 valmistunut katoksen haasteellisen esisuunnittelutyön sekä varsinaisen arkkitehtisuunnittelun on tehnyt Tampereen teknillisen yliopiston rakennusopin ja rakennetekniikan työryhmä dosentti Tuomo Poutanen, professori Kari Salonen, yliassistentti Ari Aalto ja tutkimusapulainen Mikko Lahikainen. Mikko Lahikainen on tehnyt myös koko kohteen toteuttamisen mahdollistavan avaruusgeometrian tietokonemallinnuksen.

  Katoksen suunnittelussa osoittautui haasteelliseksi ensinnäkin sen sovittaminen ympäröivään luontoon ja kesäteatterin tarpeisiin. Katsomon kattamista on vastustettu, koska on pelätty yleisön joutuvan eroon luonnosta ja teatteria ympäröivästä kansallismaisemasta. Katoksen on ehdottomasti sovittava alkuperäiseen puurakenteiseen katsomoon, eikä se saa aiheuttaa kulkuesteitä tai haitata katsomon näkyvyyttä. Ulkotilan tuntu on myös säilytettävä katsomossa. Vaatimuksena katokselle oli lisäksi se, että katos pyörii katsomon mukana. Alkuperäistä katsomoa ei koskaan ole tarkoitettu katettavaksi, mikä osoittautui ongelmalliseksi suunnittelun kannalta. Nykyinen katos on kuitenkin lähes paras mahdollinen, mitä paikalle voidaan kuvitella.

  Toteutunut katosrakennelma sopii harmonisesti vuodelta 1959 peräisin olevaan Reijo Ojasen ja Jaakko Ilveskosken suunnittelemaan maailmankuuluun pyörivään katsomoon. Vastavalmistunut katos suojaa teatteriyleisöä vedeltä ja auringon paahteelta. Se myös parantaa esitysten ääniteknisiä mahdollisuuksia. Katsomon paikkaluku pysyy muuttumattomana 836:ssa, mutta penkkien järjestykseen tulee muutoksia, kun katsomon keskellä olevat käytävät siirtyvät reunoille. Tällä pyritään välttämään aivan reunimmaisten katsojien kastuminen vesisateella.

   

  Katoksen suunnittelu 

  Katoksen suunnittelu alkoi kaksi ja puoli vuotta sitten. Alkuperäinen suunnitelma oli kolmella jalalla seisova liimapuukatos, mutta siitä luovuttiin, kun huomattiin, etteivät katsomon perustukset tai palkit kestäisi suunnitelman mukaista katosta. Liimapuukate hylättiin ja uuden suunnitelman mukaan katoksesta tuli satulan muotoon taivutettu kahteen suuntaan kaareva teräsrakenteinen kankaalla peitetty katos. Sen esikuvat ovat Belgiassa sekä Tallinnan ja Tarton laululavoilla. Nämä katokset ovat kuitenkin kiinteitä, toisin kuin Pyynikin uusi katos, joka pyörii katsomon mukana. Puisen tukirakenteen vaihtoehtoa pohdittiin, mutta ajatuksesta luovuttiin lopulta. Uusi katos näyttää dosentti Tuomo Poutasen mukaan insinöörin silmään hyvältä. Pienenä tyylivirheenä hän pitää sitä, ettei katoksessa ole puuta lankun lankkua. Vastavalmistunut katos kuitenkin täyttää kaikki sille asetetut vaatimukset ja yhdistää modernin 2000-luvun teräsarkkitehtuurin alkuperäiseen 50-luvun puuarkkitehtuuriin erinomaisella tavalla.

  Katoksen on rakennuttanut Tampereen kaupungin tilakeskuksen kiinteistökehitysyksikkö. Uuden katoksen teknisen laskennan ja suunnittelun takana ovat A-Insinöörit Oy ja Matti Orpana. Tampereen kaupungin tilakeskus rakennuttajana antoi metalli- ja puuyksikölle käskyn valmistaa teräsrakenne. Myös katsomoa pyörittävä koneisto uusittiin tänä keväänä. Kone on nyt tehoiltaan 11 kilowattia entisen viiden sijaan. Katosrakenne on järeytensä vuoksi ainutlaatuinen. Kehäputki on massiivinen ja osoittautui siksi vaikeimmaksi valmistaa. Se tilattiin Powershaping Oy:ltä Seinäjoelta, jossa se myös taivutettiin muotoonsa. Putki saapui Tampereelle kuutena elementtinä yhdellä rekkakuormalla. Kangaskatteen toimitti Suojasauma Oy Kuopiosta. Katteen pinta-ala on 650 neliömetriä. Koko katsomorakennelmalle tuli katoksen myötä lisäpainoa yhteensä yli kolmekymmentä tonnia. 15 000 kiloa painoa tuli kehäputkesta ja toiset 15 tonnia sen tukirakenteista. Katoksen rakentaminen tuli maksamaan 400 000 euroa.

   

  Katsomon käyttöaika piteni sekä syksyllä että keväällä

  Katoksen valmistuminen pidensi teatterin katsomon käyttöaikaa. Katettua katsomoa on mahdollisuus käyttää esimerkiksi koulutus- ja asiakastilaisuuksissa sekä erilaisissa juhlissa. Varsinkin syksyn pimenevät illat antavat tunnelmalliset puitteet.